onsdag 29. februar 2012

Cruise i Fiji


Vi har altså vært på en liten cruisebåt i fem dager rundt Yasawaøyene på Fiji. Her har vi spist godt, hygget oss med medpassasjerer, vært i land på flere ulike øyer, men snorkling har kanskje vært det som vi har gjort mest. Snorklingen har vært fantastisk. Noen steder er det som å svømme i et akvarium med fisker i alle slags mulige farger og fasonger. Plutselig befinner en seg midt i en svær fiskestim av knallgule fisker. Klovnefisken er også en nysgjerrig, liten fyr. Den har kommet helt opp til hånden min, for så å pile tilbake til anemonen sin. Korallene er nok ikke så spektakulære som de vi så på Great Barrier Reef, men fiskelivet har vi ikke sett maken til. (Gjett om vi angrer på at vi ikke har kjøpt oss vanntett kamera!)


Vi fikk også besøke flere landsbyer underveis. Menneskene her lever enkelt, de fleste har ikke innlagt strøm eller vann. Det de spiser dyrker de selv, og hønene og geitene går rundt omkring. Innbyggerne (ca. 900 000) på Fiji bor på de rundt 300 øyene (bare 1/3 er befolket). På de fleste øyene er det små landsbyer, mens de fleste arbeider på resortene rundt omkring eller i de to store byen Nadi og Suva (hovedstad).

Her er vi på besøk i en liten landsby i Yasawas.

I denne landsbyen fikk vi også besøke en skole. Skolebygget var svært enkelt, men elevene var veldig høflige og imøtekommende. De viktigste fagene er engelsk og musikk. Engelsk er selvsagt viktig siden turismen er hovednæringen. Vi har erfart at folket her er veldig musikalske og det virker som musikk og tradisjonell dans er viktig for dem.  Et annet viktig fag er Agriculture. (En må kunne brødfø seg selv og familien.)

Ellers finnes det flere likheter, som for eksempel klassereglene:

Elevene her har en del plikter på skolen, som for eksempel å vaske klasserommene etter skoleslutt- inkludert toalettene (også lærernes...) De større elevene må hjelpe de mindre med for eksempel tannpuss (tannkost og uniform må være igjen på skolen).


Ole pg Sander med hver sin flotte "omviser".


Kavaritualet:
Kava er en drikk som utvinnes av røttene på en spesiell plante. Kava serveres ved mange ulike typer seremonier, og det kan virke som fijianerne bruker enhver anledning til å få i seg litt kava. Kava inneholder ikke alkohol, men har både en berolignede og en bedøvende effekt (tungen føltes nesten som den gjør etter bedøvelse hos tannlegen). Det er bestemte ritualer innenfor kavadrikking. For eksempel drikker alle av det samme trauet og man må klappe et bestemt antall ganger før og etter drikkingen. De viktigste får først (derfor er kvinnene alltid sist...), og kavadrikken må vris gjennom en klut:




I tillegg er det viktig at alle må ha tildekkete skuldre og knær- mennene skal helst ha skjørt, som Ole og Petter har her:

Sander fikk også prøve:


I de fleste landsbyene vi kom, var kvinnene snar med å lage til et lite marked med det de måtte ha å selge (skjell, smykker, blomster osv.) På et slikt marked var det en liten, nydelig gutt som fulgte etter Sander og nektet å slippe hånden hans:



Viktig advarsel:


Mange vakre øyeblikk i løpet av turen vår:


Vi er egentlig blitt ganske forelsket i Fiji...
Anette



3 kommentarer:

  1. Ååååhhh! Hva kan man si? Forstår at dere har forelsket dere! Det ser så fantastisk ut- og spennende med møte med andre mennesker og en annen kultur! Jeg gleder meg sånn til å høre mye mer når du kommer hjem igjen, Anette! Men inntil videre- nyyyyt!
    Klem, Linn

    SvarSlett
  2. Herlig! Det blir virkelig et minne for livet, dette.

    SvarSlett
  3. Dette hørtes bedre ut enn vår vinterferie, syv dager med REGN i Bergen og Sunnhordland.

    SvarSlett

Skriv gjerne en hilsen eller kommentar her: