torsdag 19. januar 2012

Safari til Uluru, Katja Tjuta og King's Canyon - del 1

Vi har vært på en uforglemmelig safari. Dette var IKKE en safari med mange dyr, men en safari der vi fikk se MYE flott og interessant natur og vi fikk lære veldig mye om aboriginerne og deres historie og tradisjoner. I tillegg har vi gått flere fine turer.

Cowboystriler fra Åsane på tur...

Været har vel ikke vært helt på vår side. Vi fikk ikke sol på Uluru (Ayer's rock, hverken i soloppgang eller i solnedgang. (Men vi var der, både til soloppgang og solnedgang- bare i tilfelle det skulle komme sol...) Når solen treffer fjellet, får det en helt spesiell rødfarge. Litt regn har vi også hatt, men fordelen er at vi ikke har hatt det så ekstremt varmt som det kan bli her. Klimaendringene i dette området er merkbare. Det har regnet mer enn vanlig de aller fleste steder her. Noen steder har nedbørsmengden økt med omtrent 600 % de to siste årene. Dette skyldes sannsynligvis den globale oppvarmingen og har allerede ført til endringer for plantelivet. Flere steder var det lite som minnet om ørkenområdet. Frodige busker og trær i kontrast mot den røde jorden og de røde fjellene gjorde landskapet vakkert. 

Uluru var et majestetisk fjell og et imponerende skue. Høyeste punkt er 348 m.o.h., men geologer mener at fjellet kan være nærmere 9 km (!) under bakken. Mange ønsker å bestige fjellet, men fjellet er oftest steng for bestigning på grunn av at varmen eller fuktige forhold gjør det farlig. Mange har omkommet i forsøket. Andre lar være å gå opp i respekt for aborginerne og deres tro og tanker om fjellet. For dem er Uluru et "godt" fjell, de ønsker ikke at dette fjellet skal forbindes med død og ulykke siden det for dem er et sted for ritualer og for å finne seg selv og få gode tanker. Det er flere ruter som kan taes rundt fjellet- vi tok selvsagt den lengste! (Vi trenger TRIM, tør ikke å gå på vekten...) Så veldig spesielt å ha vært her!


På den 6 timer lange kjøreturen til området, stoppet vi på ulike rasteplasser/ campingplasser og vi ble litt skeptisk og usikre på hva denne turen ville by på av komfort...

Men det viste seg at vi ikke hadde noe å frykte. Våre telt holdt bedre stand enn noen av hotellene/motellene vi har bodd på underveis! God mat og "gode teltsenger"- vi kan ikke klage!



Petter & co.

1 kommentar:

Skriv gjerne en hilsen eller kommentar her: